تجهیزات نیروگاهی

وظیفه اصلی یک نیروگاه تبدیل انرژی از دیگر شکل‌های آن مانند انرژی شیمیایی، انرژی هسته‌ای، انرژی پتانسیل گرانشی و... به انرژی الکتریکی است.  نیروگاه ها انواع مختلفی دارند و به واسطه انرژی اولیه و نحوه تبدیل آن­ها به انرژی الکتریکی، به چند دسته تقسیم می شوند که بررسی آن ها از حوصله این بحث خارج است. به طور کلی در ایران، برای تولید برق، از نیروگاه های زیست سوخت، فسیلی، زمین گرمایی، برق آبی، هسته ای، خورشیدی، بادی و تعداد محدودی از انواع دیگر استفاده می شود. بدیهی است که هر نیروگاه، بسته به نوع شرایط کاری، نیاز به تجهیزات مخصوص به خود را دارد، اما برخی از این تجهیزات، میان تمام نیروگاه ها مشترک است.

 شرکت مهندسی دامون هیدرو امکان تامین برخی از لوازم مورد نیاز نیروگاه ها را دارد.

از جمله تجهیزات مصرفی در نیروگاه ها، تجهیزات ابزار دقیق است که از ارکان مهم نیروگاه ها هستند. برای مثال، در نیروگاه سنگواره ای (فسیلی)، برای دیگ بخار نیازمند ترانسمیترهای حساسی هستیم تا دما و فشار را به طور مرتب اندازه گیری کنند. ابتدا در مورد ترانسمیترها توضیح مختصری را شرح می دهیم.

ترانسمیتر از ترکیب دو واژه TRANSFER+METER گرفته شده‌است. یعنی تجهیزی که بتواند یک کمیت فیزیکی را اندازه‌گیری کرده   (METERING) و آن را به مکانی دورتر مثل اتاق کنترل انتقال (TRANSFER) دهد. می‌تواند پنوماتیکی یا الکترونیکی باشد. به بیان دیگر ترانسمیتر صنعتی ابزاری است که برای اندازه‌گیری کمیت‌ها و پارامترهای مختلف نظیر دما، فشار، رطوبت، سطح مایعات، فلو، گازهای‌های محیطی و مواردی از این دست استفاده می‌گردند و مقادیر اندازه‌گیری شده را به صورت جریان الکتریکی استاندارد در بازه ۴ تا ۲۰ میلی‌آمپر روی یک زوج سیم ارسال می‌نمایند. از انواع ترانسمیترهای پرکاربرد می­توان به موارد زیر اشاره کرد:

ترانسمیتر فشار (Pressure transmitter)

 

اندازه گیری میزان فشار بخار ارسال شده از دیگ بخار است. خروجی ترانسمیتر فشار و فلو در تصویر زیر به flow computer می رسد و مقدار بخار بدین شکل نظارت می شود. ترانسمیتر فشار برای اندازه گیری فشار مایعات و گازهای صنعتی استفاده می شود و خروجی آن به سیستم کنترلی ارسال می گردد. محل نصب ترانسميترها روي لوله ها و مخازن در سراسر محوطه در نقاط اندازه گيري  می باشد. هرچه ترانسمیتر فشار دقت بیشتری داشته باشد، عملکرد نیروگاه ایمن تر، مطمئن تر و بهتر خواد بود.

ترانسمیتر دما (Temperature transmitter)

 

گاهی اوقات دمای یک فرآیند از راه دور باید کنترل شود. سنسورهای دمای متداول مانند ترموکوپل ها و RTDها سیگنال های بسیار کوچکی تولید میکنند. این سنسورها می توانند به ترانسمیترهای دو سیم وصل شده و سینگال کوچک را تقویت کنند. پس از آنکه به میزان مورد نظر تقویت شد، می تواند از طریق کابل مسی منتقل شود.

لول ترانسمیتر (Level transmitter)

 

ابزاری برای اندازه گیری پیوسته سطح مایعات یا گازها است. دانستن سطح مایع یا گاز در پروسه کنترل بسیار حیاتی است. در واقع  لول ترانسمیتر ها وسیله ای حیاتی برای نظارت (مانیتورینگ) مخزن ها، تانکرها و ظروف هستند.

فلو ترانسمیتر (Flow transmitter)

 

برای اندازه گیری میزان سیال عبوری یا همان دبی سیال استفاده می شود.

سطح سنج راداری

 

نوع دیگری از تجهیزات اندازه گیری و سنجش سطح مایعات است. سطح سنج راداری با ارسال امواج به سطح سیال، فضای خالی مخزن را اندازه گیری می کنند و با کسر مقدار اندازه گیری شده از ارتفاع واقعی مخزن که به عنوان مقدار اولیه به ترانسمیتر داده شده است، ارتفاع مایع درون مخزن را محاسبه می کنند.

آنالایزر هیدروژن (Hydrogen Analyzer)

 

 از دیگر تجهیزات ابزار دقیق مصرفی در نیروگاه ها می توان به آنالایزرهای هیدروژن اشاره کرد. آنالایزر هیدروژن در واقع غلظت هیدروژن را در گاز سنجیده و درصد آن را نمایش می دهد. در نیروگاه های بخار، این اندازه گیری از دو جهت حائز اهمیت است. در نیروگاه های بخار، از هیدروژن برای خنک سازی ژنراتور استفاده می شود. این گاز تا 85% حالت انفجاری دارد. اگر خلوص آن کاهش یابد، با کوچکترین جرقه انفجار رخ می دهد. بنابراین به لحاظ ایمنی، خلوص هیدروژن بسیار مهم است. از سوی دیگر با کاهش غلظت هیدروژن، راندمان نیروگاه نیز ،کاهش می یابد. از این روی خلوص هیدروژن بارها در طول مسیر بررسی شده و مقدار آن به طور دقیق کنترل می شود.

در نیروگاه های بخار، آبی که بخار می شود تا توربین ها را بچرخاند بسیار حائز اهمیت است. این آب باید فاقد حباب های هوا باشد چراکه منجر به آسیب دیدگی پروانه توربین می شود. همچنین PH این آب به طور دائم اندازه گیری میشود. لذا از جمله دیگر تجهیزات ابزار دقیق برای نیروگاه های بخار توسط شرکت مهندسی دامون هیدرو تامین می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

اکسیژن متر

اکسیژن محلول در آب موجب خوردگی حفره ای (PITTING) قبل از دیگ بخار، در دیگ بخار و بعد از دیگ بخار می شود. مطالعات نشان می دهد نزدیک به 60% از خاموشی در نیروگاه ها ناشی از حضور ناخالصی در آب (عدم نمونه برداری صحیح) و یا مشکلات آنالیز شیمیایی (عدم اندازه گیری صحیح)  است. ازین رو بررسی مقدار اکسیژن محلول در آب و جداسازی آن، برای نیروگاه بخار بسیار حیاتی است.

کانداکتیو متر (Conductivity Analyzer)

جهت سنجش ناخالصی های موجود در آب استفاده می شود تا در صورت نیاز، این ناخالصی ها از آب پیش از رسیدن به دیگ بخار جدا شوند.

PH متر صنعتی (PH meter)

اندازه گیری PH آب برای جلوگیری از آسیب های احتمالی و همچنین عملکرد صحیح بسیار ضروری است. این کار توسط PHمترهای صنعتی و دقیق انجام می شود.

علاوه بر این تجهیزات ابزار دقیق، پرسنل نیروگاه ها به دلیل قرار داشتن در معرض برق فشار قوی، نیازمند تجهیزات HSE و ابزار عایق پیشرفته، به همراه لباس مخصوص با استانداردهای خاص و مناسب کار با برق فشار قوی هستند که شرکت مهندسی دامون هیدرو قادر به تامین این ملزومات می باشد. از جمله این ابزار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

چهارپایه عایق: ممانعت از اتصال بدن شخص با زمین، برای عبور جریان الکتریکی، هنگامیکه شخص برای کار نیازمندد کمی افزایش ارتفاع است.

 

 

دستکش عایق: برای کار با برق فشار قوی (برای مثال، جدا کردن شخص آسیب دیده، از عامل ایجاد کننده برق گرفتگی)

چکمه عایق: ممانعت از اتصال بدن شخص با زمین، برای عبور جریان الکتریکی

پرچ عایق: برای اتصال یا قطع کابل فشار قوی به خطوط

قیچی های کابل بر مخصوص: برای قطع اتصال کابل ها از خطوط فشار قوی

کلاه ایمنی مخصوص: این کلاه، از شخص در برابر تماس تصادفی با الکتریسیته جلوگیری می کند.

 

 

عینک: محافظت از چشم افراد (هنگام کار با خط گرم، محافظت در برابر UV، ذرات معلق، مادون قرمز و همچنین نور شدید)

لباس کار ویژه: جهت محافظت شخص و ممانعت از برق گرفتگی

 

 

کپسول اطفا حریق: جهت اطفا حریق هنگام ایجاد جرقه

گازسنج های دقیق: برای نیروگاه های حرارتی و گازی، به جهت تشخیص گازهای سمی و مطلع کردن پرسنل پیش از پخش آن، باید از گازسنج های دقیق استفاده شود. در واقع گازسنج ها به واسطه سنسورهای دقیق خود، نشت گازهای خطرناک را به سرعت تشخیص داده و آلارم می دهند. آلارم های آن ها باعث اطلاع پرسنل از مشکل شده و درنتیجه اقدامات ایمنی لازم را به سرعت انجام می دهند.

سیستم های اعلام حریق، در ساده ترین شکل خود متشکل از یک کنترل پنل و تعدادی آشکارساز (شامل آشکارساز دود، گاز، شعله، ایزولاتور و ...)، شستی، آلارم، تابلو اعلان و ... است. سیستم اعلام حریق داراع سه نوع اصلی متعارف، آدرس پذیر و بی سیم (وایرلس) است.

در سیستم متعارف، در صورتی که آلارمی تشخیص داده شود، آن آلارم بر روی کنترل پنل نمایش داده شده و شخص باید تمامی المان های سیستم را بررسی کند تا به محل وقوع آلارم برسد. بدیهی است که چنین سیستمی بهتر است در فضای وسیع سوله مانند، که دسترسی به تمامی آشکارسازها از آنجا امکان پذیر است استفاده شود.

در سیستم آدرس پذیر، از آنجاکه هر المان، آدرس منحصربفرد خود را دارد، در صورت بروز آلارم، آدرس آن المان بر روی کنترل پنل کاملا مشخص می شود. درنتیجه رسیدن به موقعیت مورد نظر بسیار ساده تر و سریع تر خواد بود.

سیستم وایرلس به صورتی است که ارتباط میان کنترل پنل و المان ها بدون هیچگونه سیم کشی انجام می شود و استفاده از این سیستم در مکان هایی که امکان سیم کشی وجود ندارد، و یا امکان سیم کشی به صورت توکار فراهم نیست، بسیار مفید خواهد بود.

شرکت مهندسی دامون هیدرو تمامی خدمات مربوط به سیستم های اعلام حریق را به مشتریان خود ارائه می دهد. 

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به شرکت دامون هیدرو میباشد.
[ design & programming | donyadideh.com ]